fbpx

Läcker värmen ut ur ditt hus?

Låt WeRseniors tekniker Eddie undersöka huset eller bostadsrättsföreningen med värmekamera.

Nästan alla hus läcker in kyla eller läcker ut värme, ofta mer än de flesta småhusägare tror.

Med en värmekamera kan man snabbt hitta läckor som bör åtgärdas och spara många tusenlappar varje år.

Ofta är det dessutom rätt enkelt att åtgärda läckorna, bara man vet precis var de finns. En undersökning med värmekamera tar normalt 1-2 timmar för en villa, och då kontrollerar vi huset både in- och utvändigt. Dessutom kan vi se vi om det finns fukt och vattenläckage, luftfickor i radiatorer eller om det finns indikationer på fel i husets elsystem.  

Undersökningen utförs av vår tekniker Eddie med över 30 års erfarenhet av felsökning och besiktning med värmekameror.  Resultatet redovisas med bilddokumentation och analys av temperaturskillnader, dess troliga orsaker och åtgärdsförslag.  Redovisningen ger dig ett precist underlag för att beställa hantverksarbeten, eller för att avgöra om du kan utföra arbetet själv.

Gör en klok investering som snabbt som betalar sig, på köpet kan du få ett bättre inomhusklimat. Hittar vi indikationer på allvarligare fel kan undersökningen bli guld värd.

Givetvis kan vi även göra undersökningar i lägenheter, bostadsrättsföreningar eller andra byggnader som fritidshus och garage med mera.

När på året är det lämpligt att undersöka huset?

Vid en undersökning med värmekamera bör skillnaden mellan inomhus- och inomhustemperatur vara minst 10-15 grader, alltså normalt under tiden september till april/maj.  I vissa fall, om man kanske vill kolla vattenledningar utomhus, bör det helst vara riktigt kallt, gärna neråt 10 minusgrader.

WeRseniors tekniker Eddie kollar upp ett misstäkt kalldrag från ytterdörren i en 30-talsvilla i Bromma.

– Här visar värmekameran tydligt att kalldraget kommer från golvet och inte från själva dörren. Husägaren kan därför undvika ett planerat dörrbyte och istället bara täta springorna under dörrtröskeln, säger Eddie.

Värmekameran avslöjade att utomhusluft sipprade in genom springor mellan tröskel och golv (blålila markering).  I detta fall kom 11-gradig luft in i hallen.

Eddie har hittat värmeläckor i alla typer av hus, även nybyggen, men vanligast och flest läckor hittar man i lite äldre hus där isoleringen med åren sjunkit ihop och inte tätar som det ska.

– Har man ett nyare hus bör man absolut kolla efter läckor innan 10-årsgarantin går ut, och är huset äldre är det en god regel att kolla åtminstone vart 10:e år, eller efter renoveringar. Alla hus rör sig lite med tiden och det kan lätt uppstå glapp som påverkar värmekostnader och komfort negativt, säger han.