fbpx

Nyhetsbrev Nr 5/2021

Äntligen dags för vår medarbetarträff.

Boka in kvällen den 9 december och håll utkik efter den inbjudan som kommer inom kort!

Kent Carlsson: “Så här bygger vi
långsamt men säkert upp WeRseniors…”

Längts ned i detta nyhetsbrev kan du läsa Kents ledare om hur vi vill bygga upp verksamheten,
och vår filosofi kring den. Där ger han också svar på frågor som vi ofta möter från er i vårt nätverk.

Hur är det att jobba för WeRseniors?

Tre av våra seniorer berättar här lite om hur det är att vara WeRseniors-medarbetare.

Barbro Thöyrä – “Jazz, datorer och läxhjälp…”

Barbro Thöyrä är vårt starka namn när det gäller att hjälpa kunder med datorer och IT-tjänster av olika slag.

– Nu senast var det en dam i Bromma som förstått att allt blir enklare och billigare om man kan betala räkningar och göra andra vardagsärenden via datorn, men hur skulle hon komma igång?

Jag gav damen konkreta förslag på hur hon kunde betala sina räkningar via datorn utan att det kostade något, och hon fick hjälp att få igång sin dator och mailsystemet och blev väldigt nöjd, säger Barbro.

Barbro har en gedigen universitetsutbildning inom matematik och IT och har jobbat många år i olika chefs- och konsultroller inom IT-sektorn och med kris/beredskapsplanering. Pensioneringen
för några år sedan betydde egentligen bara att hon fortsatte jobba som tidigare, men i sin egen fria regi och på egna villkor.

Igång med mycket och vill gärna göra mer

– Jag jobbar flera dagar i veckan men på de tider jag vill. Jag gillar att hålla igång och träffa många trevliga människor och får gärna bli mer, som till exempel läxhjälp för skolelever som vill ha hjälp med matematik och fysik.

– Jag gillar att jobba med ungdomar, men gillar kanske inte alltid deras musik, säger Barbro med ett skratt. Klassiskt och jazz ska det helst vara, det sistnämnda gärna live på Stampen eller liknande.

Christina Sachs Bäckman – “Roligare uppdrag med WeRseniors…”

Det är ovanligt att i en person hitta en undersköterska, kalaskokerska och kanslist som dessutom kan driva ett jordbruk, men det gjorde vi när Christina Sachs Bäckman kom med i teamet.

Hon har nu uppdrag som personlig stödperson ett par gånger i veckan.

– Det betyder allt från matlagning och städning till att följa med kunden till frissan eller att skruva ihop IKEA-möbler och mycket annat. Uppdragen och samspelet med WeRseniors har funkat väldigt bra, säger Christina.

Specialist på pitepalt

I många år bodde Christina och maken i Sangis utanför Kalix och drev bland annat en jordbruksfastighet, men vid pensioneringen 2017 återkom de till Stockholm. En av meriterna från
åren i Sangis är också att ha jobbat i storkök och varit byns kalaskokerska.

– Jag kan nog säga att jag är specialist på pitepalt men kan laga det mesta, och jag är också öppen för många andra arbetsuppgifter utöver matlagning och personligt stöd.

Att det blev WeRseniors för Christinas del förklarar hon med att hon får roliga uppdrag och att betalningen är schysst.

Bugg och rock n’roll

– Uppdragen är trevliga och dessutom är det kul att samarbeta med Kent Carlsson. Jag kan nog också hålla med Kent om att rock n’roll är bra, särskilt låtar som man kan bugga till. Annars lyssnar jag gärna på exempelvis Darin och Winnerbäck.

Solweig Ericson – “Varför sitta stilla när man kan göra nytta?…”

När förre rektorn och friskoleföretagaren Solweig Ericson såg att WeRseniors sökte seniorproffs nappade hon direkt.

– Det stilla pensionärslivet är inte min grej och efter ett yrkesliv inom skolan har jag kunskaper som det finns ett enormt behov av. Det gäller bara att länka ihop förmåga med behov, så när jag såg annonsen tog jag chansen. Sedan dröjde det inte länge innan jag via WeRseniors fick börja undervisa en somalisk familj i svenska, eller Svenska-2, som det kallas på skolspråk.

– Nu träffas jag och familjen två gånger i veckan och det är fantastiskt roligt!

Finns massor att göra

Solweig blir engagerad när hon talar om vikten
av att dra nytta av den kunskap som finns hos
pensionärer.

– För min del jobbar jag gärna varenda dag. Inte
bara med läxhjälp och undervisning utan gärna
också med äldre som behöver personligt stöd eller
få träffa lite folk. Här finns ett stort behov och
massor att göra.

Inte bara dragspel

Det enda Solweig inte vill är att spela dragspel offentligt.

– Dragspelet liksom saxofonen och pianot spelar jag för mig själv. Och ska jag lyssna på något får det gärna vara ABBA. Kul att de är igång igen. Som aktiva pensionärer!

Kent Carlsson: “Så här bygger vi
långsamt men säkert upp WeRseniors…”

Hej i höstmörkret,

November månad handlar för mig bara om att överleva. Ju äldre jag blir desto svårare känns mörkret. Men det är bara att titta ner i marken och köra, i avvaktan på advent med lite mer ljus inomhus och kanske lite glögg att förgylla tillvaron med. Tiden går fort, snart är vi inne i december och sedan går vi mot ljusare tider igen. Det ska bli skönt.

Läget inom WeRseniors påminner lite grann om november. Förfrågningsläget är fortfarande inte på den nivå som vi önskar, men vi ser ljuset framöver. Vi har ett mycket stort intresse från seniorer som vill jobba, och jag har lite dåligt samvete att vi inte har lyckats bättre med att hitta jobben. Visst har vi Covidsituationen, men för mig är det inte längre någon ursäkt. Det är många utav er seniorer som vill jobba som personligt stöd, därför har vi satt in extra annonsering i olika medier för dessa tjänster som vi hoppas ger resultat.

På kundsidan är vi däremot överösta av förfrågningar på diverse hantverkartjänster och här lider vi brist på seniora kompetenser. Så vet du någon i din bekantskapskrets som är lite händig och vill jobba lite extra, be han eller hon att kontakta oss. Arbetena rör sig om allt ifrån att sätta ihop möbler till enklare snickerijobb. Vi har också kommit i gång med läxhjälp och fler städuppdrag, vilket känns glädjande. Till alla som jag träffat, har jag försökt beskriva WeRseniors som ett värderingstyrt företag. Jag är själv ganska stolt över dessa värderingar som bygger på att vi ödmjukt vill bygga upp en långsiktig verksamhet som inte fokuserar på ”snabba cash”. Uppdrag som inte följer våra värderingar kommer vi vänligt men bestämt och med stolthet att tacka nej till.

Säkerhet. Den viktigaste värderingen, att vi aldrig ska utsätta någon för fara av liv eller lem. Det är en skyldighet för oss inom WeRseniors att ha ett högt säkerhetstänkande och att varje uppdrag värderas utifrån att det kan utföras säkert. Seniorer anslutna till oss har också en skyldighet att tänka på sin och andra säkerhet. Uppkommer en fara för säkerheten ska uppdraget omedelbart avslutas och rapporteras in till oss för en vidare diskussion om hur vi hanterar det uppkomna läget.

Följa lagar och förordningar.

Låter kanske vid första anblicken lite löjligt – det
är väl självklart att man ska göra det! Men många av våra uppdrag är förenade med möjligheten till RUT- eller ROT-avdrag. Då ska vi också se till att följa de spelregler för RUT- och ROT som lagstiftaren har satt upp, fullt ut. Vi kommer aldrig att tumma på det.

Trygghet. För oss är det viktigt att kunden, senioren och WeRseniors är trygga med varandra. Varje senior som är ansluten till oss kontrolleras att det inte finns något i straffregistret på personen i fråga. Vi har lagt ner ganska mycket ansträngningar på att hitta en ansvarsförsäkring hos IF, som täcker för eventuella olyckor till/från och under arbetet, inklusive eventuella sakskador som kan inträffa under arbetet. När vi tar oss an ett nytt uppdrag, diskuterar vi om någon av oss på WeRseniors ska följa med ut första gången till kunden, så att alla känner sig trygga med varandra.

Låter kanske vid första anblicken lite löjligt – det
är väl självklart att man ska göra det! Men många

Kvalitet. WeRseniors arbetar under slogan
”Anlita ett seniorproffs”. Vi vill att våra seniorer ska känna stolthet för de uppdrag de utför hos oss. Då förpliktigar det också att vi alla är medvetna om att det vi utför blir bra jobb som kunden blir nöjd med. Med andra ord vi ska inte in och ”kladda” på områden som vi inte behärskar, bara för pengarnas skull. Då är det bättre att tacka nej.

Transparens. Ersättningar och löner är alltid ett omdebatterat område. Vi har därför bestämt oss för att ha ett helt öppet kalkylssystem, där vi närsomhelst kan påvisa utifrån kundpriset hur mycket pengar staten ska ha i moms och arbetsgivaravgifter, hur stor andel som WeRseniors tar ut i arvorden och vad som blir kvar till senioren. Jag brukar också vid intervjutillfället med senioren beskriva hur kalkylen ser ut. Vi vill skapa ett vinna-vinna förhållande mellan inblandade parter och inte en misstänksamhet om att någon skor sig på den andras bekostnad.

Gemenskap. Att jobba är ganska roligt, särskilt när det är på ens egna villkor. Men vi vill också skapa en gemenskap inom vårt seniornätverk där vi lär känna varandra. Ibland kanske vi gör jobb ihop framöver och då blir det mycket lättare om man
redan känner till varandra

Därför har vi som målsättning att alla seniorer ska träffas ungefär varannan månad hos oss under
lite gemytliga former. Det kommer inte vara något överdåd, mer som ett trevligt mingel med kanske ett glas vin eller en öl och lite tilltugg. Någon gång ska vi också försöka bjuda in en kul föreläsare. Vem vet, kanske är det någon i seniornätverket som vill föreläsa för oss andra. Tänk vad kul det vore!
Nu har det ju varit lite si och så med möjligheterna att träffas under den här erbarmligt tråkiga Covidperioden. Det är därför med glädje som vi nedan bjuder in till vår första seniorträff och ser fram emot att träffa er alla. Med ovanstående vill jag sammanfatta att vi långsamt men säkert bygger upp WeRseniors. Vi har inte bråttom. Viktigt är att vi gör rätt och bygger vårt varumärke utifrån våra värderingar.

Bästa novemberhälsningar,
Kent

Peters Låtlista

Vi forsätter här succén med ”Peter Låtlista” (i alla fall för er som gillade låtarna). Även
denna gång med mer Rock ´n roll än dragspel…

https://open.spotify.com/playlist/7BueZCSiJ1OHpkw5mML4vR?si=51cbab-
8342da4b2d

Om ni är osäkra på hur ni kan skaffa Spotify, så kolla i förra nyhetsbrevet Nr 4/21. Där
berättade vi hur man enkelt kan fixa Spotify.